I Pysznicki Plener Malarski z udziałem profesjonalnych artystów oraz dzieci i młodzieży ze szkół z terenu gminy Pysznica zorganizowano przy Domu Kultury w Pysznicy w ramach projektu pn. „Zmiany, które cieszą! Fundusze Europejskie w Gminie Pysznica". W przedsięwzięcie zaangażowali się artyści – Martyniak Małgorzata z Warszawy (komisarz pleneru) Marianna Grabowska z Koła, Renata Boguszewska z Lublina, Maria Mostek z Rzeszowa, Jacek Kośminski z Kazimierza Dolnego i Kazimierz Hamada z Krakowa.

Ponadto w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich, od 12 do 13 maja, przeprowadzono warsztaty kulinarne. Pierwszego dnia skupiono się na polskich produktach regionalnych i lokalnych. Zaproszono Marię i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa, mających wiele nagród za promowanie tychże produktów. Państwo Łabęccy opowiadali o swoich doświadczeniach w poszukiwaniu starych receptur, przywracaniu zapomnianych potraw na polskie stoły. Podczas spotkania Jerzy Nogal omówił zasady wpisu produktów na listę tradycyjnych oraz procedurę rejestracji poprzez złożenie wniosku do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dodatkowo odbyła się degustacja przysmaków przygotowanych przez Państwa Łabęckich, w tym wyrobów już wpisanych na listę produktów tradycyjnych.

W sobotę odbyły się praktyczne warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli członkowie Kół Gospodyń Wiejskich, Klubów Seniora i dzieci. Podczas warsztatów przygotowano pizzę i frytki belgijskie pod okiem Jerzego Nogala i Cezarego Myszki – współwłaściciela Restauracji „Pod Dębem" z Jastkowic. Spotkanie przebiegło w przyjemnej atmosferze i z uśmiechem na twarzach uczestników.

G.P.