O tym, że 25 maja obchodzony jest Światowy Dzień Mleka, przypomniała w tym dniu Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stalowej Woli. Przygotowała, wspólnie z MensaQul (stołówką akademicką prowadzoną przez Fundację Uniwersytecką w Stalowej Woli) oraz pasjonatami gotowania z zabawawgotowanie.pl, imprezę pod nazwą „Mleczny podwieczorek”.

Przy fontannie, obok Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli, który włączył się w organizację podwieczorku, mieszkańcy Stalowej Woli i okolic mieli możliwość śledzenia tego, co z nabiału, a dokładnie z jego produktów, można przygotować na taki podwieczorek w naszych domowych kuchniach. Na pierwszy ogień, a dokładnie na pierwsze rozlanie, poszedł jogurt naturalny OSM Stalowa Wola. To on, jako główny składnik, posłużył do przygotowania pysznego chłodnika, którym mogli się poczęstować wszyscy przybyli na plac przed MDK. Dzięki pierwszemu „Podwieczorkowi mlecznemu” można było również degustować sernik na zimno, galaretkę z bitą śmietaną czy koktajle, do których użyto produktów stalowowolskiej OSM.
Jak piszą na swoim blogu zabawawgotowanie.pl jego autorzy, trzeba dzieciom pokazać, jak sięgać po zdrowe produkty. Pozwolić im osobiście tego doświadczać poprzez samodzielne przygotowywanie posiłków. Tak było również na „Mlecznym podwieczorku”, gdzie dzieci mogły same spróbować swoich sił w konkurencji ubijania nowej, trzydziestoprocentowej śmietanki OSM Stalowa Wola. Najmłodsi wzięli udział w quizie wiedzy o nabiale i jego produktach, a ci z nich, którzy najlepiej poradzili sobie z pytaniami, otrzymali nagrody przygotowane przez organizatorów.

JACEK KOWALSKI

Fot. Jacek Kowalski – Degustacja mlecznych potraw cieszyła się dużym zainteresowaniem

Zobacz zdjęcia z imprezy. Kliknij TUTAJ.

Udostępnij