II Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego był jedną z atrakcji dożynek powiatowych w Ulanowie, które odbyły się 19 sierpnia 2018 roku. Uczestniczyło w nim 15 podmiotów – kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, grup nieformalnych. Przygotowały nie tylko potrawy konkursowe, lecz także lokalne, tradycyjne produkty kulinarne powiatu niżańskiego. Cieszyły się one ogromnym zainteresowaniem miłośników jadła.

Wszystkie 15 potraw zgłoszonych do konkursu skosztowała trzyosobowa komisja. Decyzją owego gremium, pierwszą nagrodę otrzymało Stowarzyszenie „Bieliny – Wieś nad Sanem” za polędwiczkę w sosie chrzanowym. Drugą nagrodę zdobyło Stowarzyszenie „Trzy Kurzyny” za produkt tatarka z kapustą w mącznej koszulce, natomiast trzecią – Koło Gospodyń Wiejskich w Kopkach za pasztet z dzika. Pozostałe 12 podmiotów biorących udział w konkursie otrzymało nagrody za uczestnictwo.

Organizatorem II Powiatowego Konkursu na Tradycyjny Produkt Kulinarny podczas Dożynek Powiatu Niżańskiego – Ulanów 2018 był Powiat Niżański. Współorganizatorzy to: Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „TRATWA” oraz Gminne Centrum Kultury w Ulanowie.

P.N.

Fot. Archiwum Starostwa Powiatowego w Nisku – Regionalne stoiska dożynkowe cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem

Udostępnij